Нацбанк випустив набір пам’ятних монет "Щедрик – колядка дзвонів"

Нацбанк презентував набір із трьох срібних пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів». Він продовжує серію «Українська спадщина» та присвячений всесвітньовідомій колядці «Щедрик» в обробці композитора Миколи Леонтовича. 

Про це повідомила пресслужба НБУ.

«Уперше в українській нумізматиці ми обрали для монети форму дзвоника. Адже саме мелодія «Щедрика» нагадує передзвін, а американська версія цієї всесвітньовідомої пісні зветься «Колядка дзвонів», — зазначив голова НБУ Андрій Пишний. 

Кожна з трьох монет, що входять до набору, виконана у формі дзвоника, має номінал 10 гривень та виготовлена зі срібла 999 проби. Маса дорогоцінного металу в чистоті – 31,1 г (кожна).

Підписуйтесь на наш Tелеграм канал

На аверсі центральної монети набору зображено вертеп з різдвяною зіркою, на аверсі двох інших монет розміщені збірні композиції янголів, а також рядки з пісні «Щедрик». 

На реверсі центральної монети розміщено стилізовану композицію першого виконання «Щедрика» хором під проводом диригента Олександра Кошиця у 1922 році у Карнеґі-холі, над хором – силует ластівки, яка є головним персонажем пісні. 

На реверсі двох інших монет — стилізовані кольорові прапори України та США, композиція з історичних культових споруд Києва і Нью-Йорка та золотисте мереживне тло з дзвониками.

Монети оздоблені тамподруком, локальною позолотою і вставками камінчиків. 

Тираж набору – до 5 000 штук.

Які пам’ятні монети НБУ випустив останнім часом

  • 14 грудня, НБУ презентував нову пам’ятну монету «Країна супергероїв. Дякуємо залізничникам!».

  • Національний банк презентував 6 грудня нову обігову пам’ятну монету «Командування об’єднаних сил Збройних Сил України». 

  • Перед тим НБУ випустив монету «Країна супергероїв. Дякуємо волонтерам!», номіналом 5 гривень з нейзильберу, котра продовжує серію «Безсмертна моя Україно».

  • 24 листопада ввели в обіг пам’ятну монету «Рік Дракона» номіналом 5 гривень. 

  • 10 листопада НБУ випустив нову пам’ятну монету «Антонівський міст». Вона присвячена найбільш згадуваному в часи війни мосту в Україні – одній з трьох ключових переправ через Дніпро в Херсонській області, стратегічно важливому об’єкту для регіону та країни в цілому.

  • 27 жовтня, в День української писемності та мови, НБУ ввів у обіг срібну памʼятну монету «Українська мова». Вона продовжує серію «Духовні скарби України».

По материалам: lb.ua