Олег Пендзин зазначив, що морози знищили близько 50-60% потенційного врожаю кісточкових.
Квітневі заморозки в Україні сильно вдарили по врожаю фруктів. Українцям варто готуватися до зростання цін.
Директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі “Київ24” розповів, що через морози Україна вже втратила до 50-60% потенційного врожаю абрикосів, персиків, черешень і вишень.
“У травні заморозків не було, а от у квітні ми мали реальні мінуси на ґрунті. І кісточкові померзли серйозно. Найбільше постраждала Черкаська область – там було кілька потужних хвиль заморозків”, – розповів експерт.
За його словами, не всі українські області постраждали однаково, наприклад, ситуація в Київській області була менш драматичною.
При цьому він вказав, що про врожай яблук ще рано говорити і лише час покаже, наскільки ситуація критична. Водночас Пендзин зазначив, що квітневі заморозки майже не вплинули на врожай винограду, а основні виноградні регіони України – Закарпаття і південь уникли серйозних температурних коливань.
“З виноградом ситуація трошки краща. По Закарпаттю не було великих заморозків, південь України теж обійшло. Є надія, що винограду буде достатньо”, – зазначив економіст.
Попри величезні втрати врожаю, експерт вважає, що дефіциту фруктів в Україні не буде, адже дефіцит покриє імпорт.
“Будемо їсти імпортні сливи, імпортні вишні, імпортний виноград, персик, абрикос. Від ціни на зовнішньому ринку залежатиме, наскільки ці фрукти будуть доступні українцям”, – підсумував Пендзин.
Урожай-2025 в Україні – прогноз експертів
В Інституті садівництва НААН не виключають, що через заморозки Україна може втратити врожай абрикосів і аличі, а також до 30% врожаю вишні та черешні.
Зазначається, що можлива втрата або зменшення врожаїв фруктів призведе до збільшення на прилавках імпортної продукції, що вплине на ціни.